İstanbul Tabip Odası tarafından duyurulan Suriyeli sığınmacılar tarafından getirelen çocuk felci riski ve bunun karşısında yapılan aşılama kampanyası Arnavutköy’ü teğet mi geçti?Arnavutköy’de Suriyeli sığınmacı yok mu da ilçemizde aşı kampanyası başlamadı?
İstanbul Tabip Odası bir basın açıklaması yaparak, Türkiye’nin çocuk felci salgını tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu duyurdu. 1998 yılından beri vaka görülmeyen Suriye’de hastalığın yeniden ortaya çıktığını belirten Tabip Odası, hastalığın görüldüğü bölgelerden gelen göçler nedeniyle hastalığın Türkiye’de de yayılma riski olduğunu vurguladı. “Hastalığın bulaşıcılığının yüksek olması nedeni ile saptanan her vaka başına 100 ila 1000 saptanamayan vaka olduğunu” hatırlatan Tabip odası “Bir vakanın saptanması salgın tehlikesi olarak kabul edildiğini” bildirdi.
İstanbul Tabip Odası’ndan “Çok Acil” çağrı
İstanbul Tabip Odası yaptığı basın açıklamasında Sağlık Bakanlığı’na ve Ailelere seslendiği açıklam şu şekilde:
“Çocuk felci hastalığı riski ve önlemeye yönelik aşılama çalışması konusunda halkımızı yeterince bilgilendirilmeli, toplumun aşı çalışmasına katılması sağlanmalıdır.
İSTANBUL halkına, özellikle Ümranıye, Sancaktepe, Fatih, Esenyurt, Küçükçekmece ve Sultangazi ilçelerinde yaşayan halkımıza sesleniyoruz:
5-11 Haziran tarihleri arasında evlerinize gelecek sağlık çalışanlarımıza 0-59 ay arası aşılı aşısız tüm çocuklarınıza çocuk felci aşılarını yaptırınız, çocuklarınızı çocuk felci hastalığından koruyunuz.
Başta birinci basamak hekimlerımız ve çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı hekimlerımız olmak üzere tüm hekimlerimize sesleniyoruz:
Çocuk felci salgınını önleyebilmek için 5-11 Haziran tarihleri arasında yapılacak olan çocuk felci destek aşılamasında 0-59 ay arası tüm çocukların aşılanma durumuna bakılmaksızın ek doz oral polio aşısı ile aşılanmasının öneminin farkında olarak her türlü desteği veriniz.
İstanbul Tabip Odası olarak başta hekimlerimiz olmak üzere tüm sağlık çalışanlarını rutin ve ek aşılama hizmetlerini desteklemeye ve etkin bir biçimde yürütmeye, Akut Flask Paralizi sürveyansını güçlendirici etkinlikleri destekleme ve izlemeye çağırıyoruz.
Sağlık Bakanlığı ve İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü’nü sürecin yönetiminde şeffaf, gerçekçi ve dayanışmacı bir tutum sergilemeye çağırıyoruz.
İstanbul Tabip Odası olarak süreci ve aşılama çalışmalarını, sağlık çalışanlarının çalışma koşullarını yakından takip edeceğimizi bildiririz.”
Sultangazi’de 50 bin çocuk aşılanacak
Aşılama kampanyası kapsamında Sultangazi’de İlçe Sağlık Müdürlüğü ve Toplum Sağlığı Merkezi ekiplerince ev ev dolaşılarak 50 bin çocuğun aşılının yapılacağı Sultangazi Kaymakamlığı tarafından duyuruldu.
Arnavutköy’ün adı neden geçmiyor?
Tabip Odası tarafından başlatılan aşılama kampanyasında özellikle vurgu yapılan İstanbul’un 6 İlçesi arasında yanıbaşımızda bulunan Sultangazi’nin bulunurken,Arnavutköy’ün adı geçmedi.Bilindiği gibi Arnavutköy de Suriyeli sığınmacıların yoğun yaşadığı yerlerin başında geliyor.Dolayısı ile ilçemizde de bu aşılama kampanyasının yapılması beklentisi yüksek.
Hele ki Arnavutköy’de son günlerde küçük çocuklarda salgın olarak görülen “kusma,ishal ve ateş” ailelerde tedirginlik yaratmış durumda.Bu tür bir salgının Arnavutköy’de olmasının önüne geçilmesi için; çocukların hayatlarının riske edilecek bir yanı yoktur diyor ve yetkilileri Arnavutköy’de de aşı yapılmasını sağlamaya çağırıyoruz.
ÇOCUK FELCİ NEDİR?
Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu’nun resmi internet sitesinde çocuk felcihasatlığı şöyle anlatılıyor: “Çocuk felci hastalığı (poliomiyelit), çocuk felci virüsünün neden olduğu bulaşıcı bir enfeksiyon hastalığı olarak biliniyor. Üç farklı tipi olan çocuk felci virüsü, ağız yoluyla vücuda girer, boğazda ve bağırsaklarda çoğalarak, vücudun diğer bölgelerine yayılır. Başlangıç belirtileri ateş, baş ağrısı, halsizlik, kusma, boyunda sertlik, kol ve bacaklarda ağrıdır. Yaklaşık her 200 vakadan bir tanesinde, hastalık etkeni olan virüs omuriliğe geçerek, orada kasların hareketlerini sağlayan sinir hücrelerini tahrip eder. Bu tahribat kalıcı olup, sinir hücrelerinin yerini yeni hücreler alamadığı için, etkilenen kaslar artık çalışamazlar ve hastalık hayat boyu sürecek felçlere neden olur. Felçli vakaların yüzde 5-10’unda solunum kaslarında felç gelişerek ölüme yol açabilir.”
1- Türkiye’de son çocuk felci vakası 1998 yılında görüldü. Bundan üç yıl sonra –hiçbir felç vakası görülmediği için- 2001 yılında ülkemiz DSÖ tarafından, “Çocuk felcinden arındırılmış ülke” ilan edildi.
2- Suriye’den gelen bu tehlike nedeniyle Sağlık Bakanlığı, Suriye sınırındaki 7 ilde polio destek aşılaması başlatmıştır.
Sadece Türkiye değil, -Türkiye üzerinden olabilecek bir salgın nedeniyle- tüm Avrupa ülkeleri alarma geçmiş bulunuyor.
Haber:Arnavutkoyden .com