3 Boyutlu Yazıcılarla Hayal Et, Tasarla, Çiz, Yazdır, Keşfet ve Kullan İşte Bu Kadar Kolay
İki boyutlu yazıcı ressamsa 3 boyutlu yazıcı heykeltıraştır.
Üç boyutlu yazıcılar üretim dünyasında devrim yaratacak nitelikte değişiklikler ve yenilikler getirdi. Hayal edilip çizilen fikrler ve tasarımlar gerçek modellere, son ürünlere, parçalara ve prototiplere kolayca hızlı bir şekilde dönüştürülüyor.Kısa bir süre öncesinde Türkiye’dede satışa sunulan bu yeni nesil teknolojinin öncüsü cihazlar kullanılmaya başlanıldığı ilk günden itibaren hayalgücümüzün sınırlarını zorlamaya devam ediyor.Üç boyutlu yazıcılarla tasarladığımız her şeyi ürün/prototip olarak elde edebiliriz.Herhangi bir geometrik sınırlama düşünmenize gerek yok. Bu teknoloji sadece genelde çizimle uğraşan tasarımcılara ve mühendislere değil, isteyen herkese keşfetme ve yenilik yapma fırsatı veriyor
Uçak, otomobil, yedek parça, ayakkabı, bisiklet, oyuncak, robot, heykel, takı, aksesuar, saksı, el aletleri, müzik aletleri, sandalye, koltuk, bardak, çatal, kaşık, tıbbi malzeme, kimyasal madde, ilaç, takma diş, tıbbi protez hatta silah gibi aklınıza gelebilecek her türden, çeşit çeşit ürüne ek olarak, çok yakın gelecekte insan vücuduna nakledilmek üzere tasarlanan yapay organlar bile üretebilecek üç boyutlu (3D) yazıcılar aslında 1980’lerden beri geliştirilerek kullanılmaktadır.
Üç boyutlu yazıcılar “fused deposition modeling” tekniği ile çalışan cihazlardır. Bu teknikte bilgisayarda 3 boyutlu modeli bulunan cisim 2 boyutlu katmanlar halinde yığılarak 3 boyutlu ürün elde edilir..
Oluşturmak istediğiniz cismin öncelikle 3 boyutlu bir çiziminin oluşturulması gerekir. Bu konuda SolidWorks, AutoCad, Rhino3D, Bonzai ve benzeri sıkça kullanılan yüksek maliyetli yazılımlar bulunduğu gibi, Google Sketchup, FreeCad ve benzeri çok başarılı ücretsiz yazılımlar da mevcuttur. Oluşturulan 3 Boyutlu çizim yine bir yazılım aracı ile STL (STereoLithography) formatına dönüştürülerek katmanlar haline dönüştürülür.
3Boyutlu yazıcılarda genellikle ABS, PLA ve benzeri termoplastik malzemeler kullanılır. Termoplastik malzemenin düzgün bir şekilde yığılabilmesi için erime sıcaklığına ısıtılmış bir nozuldan ekstrude edilmesi gerekmektedir. Bu nozul bilgisayar tarafından kontrol edilerek parça geometrisini simule edecek şekilde hareket ettirilir ve termoplastik malzemenin yığılması ile beraber parça 2 boyutlu katmanlar halinde tablaya yığılır ve üretilmiş olur.
Kullanılan teknikler arasındaki en belirgin fark katmanların nasıl yığıldığıdır. Bazıları malzemeyi eritip yumuşatarak katmanları oluşturur, diğerleri ise sıvı haldeki malzemeleri doğrudan yığar ve yığma işleminin hemen ardından malzeme sertleştirilerek ürüne son hali verilir.
3 Boyutlu Yazıcıların Kullanım Alanları
Günümüzde üç boyutlu yazıcı teknolojisi mücevher, aksesuar, ayakkabı tasarımında, endüstriyel ve mimari tasarımlarda, inşaat mühendisliğinde, yapı işlerinde, otomotiv sanayisinde, hava-uzay, dişçilik ve tıp sektöründe, eğitimde, coğrafi bilgi sistemlerinde ve farklı alanlardaki bilimsel çalışmalarda birçok ülkede yaygın olarak kullanılıyor. Bir süredir sanayi sektöründe kullanılan bu yazıcıların küçük ve geliştirilmiş masa üstü modelleri, artık evlerimize de girebilir duruma geldi. Üç boyutlu yazıcılar evlerimize girdiğinde, ihtiyaç duyduğumuz ürünü kendi başımıza üretebileceğiz.
Şubat ayının başlarında Fsb ajans ekibi olarak Türkiye’nin ilk ve şuan için tek 3 boyutlu yazıcı mağazası olan “3Dörgen” i ziyaret ettik. 3Dörgen bize biraz atölye/ofis karmasını gibi bir izlenim bıraktı.Üç boyutlu yazıcıları çalışma esnasında rahatlıkla izleyebiliyorsunuz. Avuç içimize sığacak bir parçanın hayata geçirilmesi bu yazıcılarla 5-10 dk gibi çok kısa bir zaman. Boyutları hakkında bilgi verecek olursak evimize ya da ofisimize alabileceğimiz makul bir model orta boyutlu tüplü bir televizyon kadar yer kaplıyor diyebilirz.Fiyatları iki bin dolardan başladığı gibi büyüklükleri ve kaliteleriyle orantılı olarak bir çok model iki bin doların çok çok üstüne çıkabiliyor.
Yazar : Ali Öztürk