Türkiye’nin 5. uydusu TÜRKSAT 4A, Kazakistan’ın Baykonur Uzay Üssü’nden fırlatıldı.
Türk ve Japon mühendislerin ortaklaşa ürettiği TÜRKSAT 4A uydusu, fırlatılışından 5 dakika 47 saniye sonra kapsülden ayrılarak atmosferden çıktı. Uydunun fırlatılışının hemen ardından başlatılan sistem testleri başarıyla gerçekleştirildi.
TÜRKSAT 4A uydusunun fırlatılması sırasında roketin ateşlenme işlemi bilgisayarla yapıldı. Bin 100 yolcu uçağının itme gücüne eşit olan roket fırlatılmasından 9 dakika sonra tüketilen yakıt miktarı 680 tona ulaşacak. Fırlatmadan 5 dakika 47 saniye sonra uydu, fırlatıcı roketin kapsülünden çıkacak. Uydunun yolculuğu fırlatılışından 9 saat 13 dakika sonra yolculuğu tamamlanmış olacak. Test amaçlı olarak 9,5 gün sonra 50 derece doğu boylamına yerleşecek olan uydunun kontrolü, Türkiye , Afrika, Avustralya, Japonya, İtalya ve Kanada uydu istasyonlarından yapılacak.
Uydudan ilk sinyalin fırlatılmasının ardından 9 saat 13 dakika sonra alınması planlanmakta. Uydu, ’50 Derece Doğu’ boylamına yerleştirildikten sonra bu boylamda 3 ay kalacak. Uydu daha sonra kontrol istasyonları aracılığıyla tüm yörünge ve alt sistem kontrolleri gerçekleştirilmesin ardından ’42 Derece Doğu’ boylamına yerleşecek.
TÜRKSAT 4A’nın kontrolü fırlatılmasının ardından Gölbaşı Uydu Yer İstasyonu’na devredilecek . Uydu gönderilecek komutlarla performans testlerine tabi tutulacak.