Manisa’nın Soma İlçesinde 13 Mayıs Salı günü gerçekleşen maden ocağı patlamasında 301 maden işçimiz vefat etmiş ve Türkiye’yi yas’a boğmuştu.301 Maden işçimizi kaybettiğimiz Soma Maden Faciası Türkiye’nin en büyük maden Faciası olarak kayıtlara geçti.1992 Yılında Zonguldak iline bağlı kozlu ilçesi sınırlarında yer alan kozlu maden ocağında meydana gelen patlamada 263 maden işçimizi kaybetmiştik. Soma Maden Faciasında önce Türkiye’nin en büyük maden kazası Kozlu da meydana gelen maden faciasıydı.
Türkiye’nin Duaların Soma Var
Türkiye tarihinin en büyük maden faciası olan Soma Maden Faciasında hayatını kaybeden 301 Maden işçimiz için Türkiye’nin dört bir yanında Camilerimizde Selalar yükseldi.Maden Faciasında Hayatını kaybeden maden işçilerimiz için gıyabi cenaze namazları kılındı.Türkiye’de ve Dünyada Soma’ya taziye mesajları iletildi.Ülkemizin en Büyük Sivil Toplum kuruluşlarından olan Anadolu Gençlik Derneği Soma İçin İnternet üzerinden www.somayahatim.com adresinde Soma için Cüz dağıttı ve hatim okundu.Son Olarak önümüzde geçirdiğimiz Miraç Kandili ile herkes camileri doldurdu ve Bu sefer eller Soma da hayatını kaybeden şehitlere dua için semaya yükseldi.
3 Gün Milli Yas İlan Edildi
Manisa’nın Soma ilçesinde yaşanan faciada şu ana kadar 205 işçi hayatını kaybetti. Başbakanlık facia dolayısıyla 3 günlük milli yas ilan etti.
Başbakanlıktan yazılı açıklama yapıldı. Açıklama şu şekilde, “Manisa’nın Soma ilçesinde yaşanan ve aziz milletimizi hüzne boğan maden faciası nedeniyle Başbakanlık tarafından 13 Mayıs 2014 tarihinden itibaren ülkemizde üç günlük milli yas ilan edilmiştir. Yas alameti olarak bugün tüm yurtta ve dış temsilciliklerimizde bayraklar yarıya indirilecektir” denildi.
Hayatını Kaybedenler, Sivil Şehit Sayılacak
Soma Maden Faciasında hayatını kaybeden işçilerin Sivil Şehit sayılması için Tasarı bakanlar kurulunda görüşülerek ve ardında tasarı meclisten geçtikten sonra faaliyete geçecek olan yasa bir nebze de olsa hayatını kaybeden işçilerin geride kalan ailelerine bir umut olacak ve belli ihtiyaçların karşılanmasını sağlayacak.
Sivil Şehit tasarısının içeriği şöyle ;En az 5 yıldır sigortalı olan ve 900 gün prim ödemesinde bulunan işçilerin ailelerine, 20 yıl çalışmış kabul edilerek, ölüm aylığı bağlanacak. Ayrıca, ölenlerin ailelerine bir defalığına 415’er lira cenaze ödeneği verilecek. Şehit madencilerin eşi, çocukları veya kardeşlerinden biri kamuda işe yerleştirilecek. TOKİ tarafından, ev alabilmeleri için 79 bin liraya kadar faizsiz kredi verilecek. Elektrik faturalarında yüzde 40, suda yüzde 50 indirim sağlanacak. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından eğitim-öğretim yardımı ödenecek.
Peki getirilen düzenleme sadece Soma’da hayatını kaybeden madencileri mi kapsayacak? Bu düzenlemenin geneli kapsaması halinde Türkiye’de maden kazalarında hayatını kaybeden 3 bin madenciye devlet ödeme yapmak zorunda kalacak. Bu nedenle sivil şehitliğin Soma öncesindeki kazalarda ölenleri kapsamaması için süre belirtileceği öğrenildi.
Süre sınırı konulması halinde Anayasa Mahkemesi “eşitlik ilkesine aykırı” gerekçesiyle düzenlemeyi iptal edebilir.