Üçüncü Boğaz Köprüsü(Yavuz Sultan Selim) ve Kuzey Marmara Otoyolu Şantiyesi’nde Karayolları Genel Müdürlüğü’nden (KGM) edindiği bilgilere göre, ilki 2014 sonunda yerleştirilen ilk iki tabliyenin montajı titizlikle sürdürülüyor.
Köprü kulelerine oturtulan 59 metreye 4,5 metre ebadında ve 400 ton ağırlığındaki ilk tabliyelerin montajında en ufak bir hatanın bile projeyi tehlikeye atabileceği belirtilirken, köprünün omurgasını oluşturan bu ilk iki tabliyenin başarıyla sisteme eklemlenmesinin ardından 58 tane tabliye daha kullanılacak. Bundan sonraki tabliyelerin her birinin uzunluğu ise 24 metre olacak.
Ana kablo fabrika imalatları tamamlandı
Üçüncü Boğaz köprüsü(Yavuz Sultan Selim) temel şaft kazıları ve temelleri tamamlanırken, her iki yakada kayar kalıp sistemi 200 metre kotunda sökülerek otomatik tırmanır kalıp sistemine geçiş yapıldı. Tırmanır kalıp sistemi ile kuleler Avrupa yakasında karadan 292 metre, Asya yakasında 288 metre yüksekliğe ulaştı.
Kule tırmanır kalıp betonarme imalatları tamamlanırken, her iki yakada da deniz seviyesinden 300 metre kotuna ulaşıldı. Bunu izleyen aşamada kule semer döşemesi betonarme imalatına geçildi. Kulelerde artık konstrüksiyon yerleştirme çalışmalarına başlandı.
Böylece kulelerde her iki yakada deniz seviyesinden 304,56 metre kotuna ulaşılırken, betonarme tabliyede segment 1-5 arası tamamlandı. Segment 6’nın imalatları her iki yakada da sürüyor. Çelik tabliyelerin fabrika imalat ve sevkiyatları da devam ediyor.
Avrupa ve Asya yakasında ilk çelik tabliye montajları Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan’ın katıldığı törenle gerçekleşmişti.
Köprü 29 Ekim’e yetişecek mi?
Yapımı tamamlandığında, 59 metre genişliği ile dünyanın en geniş, 1.408 metrelik ana açıklığı ile üzerinde raylı sistem bulunan en uzun asma köprüsü ve 320 metreyi aşan yüksekliği ile dünyanın en yüksek kuleye sahip asma köprüsü olacak köprünün, 2 şeridi raylı sisteme 8 şeridi de otomobil trafiğine ayrılacak.
Bakan Elvan temeli İstanbul’un fethinin yıl dönümü olan 29 Mayıs 2013’te atılan köprünün 29 Ekim 2015’te tamamlanacağına inandığını ve projeyi yürüten konsorsiyumun da projeyi bu tarihe yetiştirecekleri inancını taşıdığını belirtmişti.
Yaklaşık 4,5 milyar dolara malolacak 3. Boğaz köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu projesi yap-işlet-devret modeliyle ICA tarafından inşa ediliyor.
3. Köprü Ne Gibi Faydalar Sağlayacak
Şehir içindeki ve mevcut boğaz köprülerindeki trafik yoğunluğu azaltılarak yakıt tasarrufu sağlanacak.
Araçlar kesintisiz, emniyetli ve konforlu bir şekilde transit geçiş yapacak.
Zaman tasarrufuyla beraber insanlar üzerinde oluşacak pozitif etkilerin artması sağlanacak. Trafik yoğunluğu ve beraberinde trafikte kaybedilen zaman; yorgunluk stres ve iş verimliliği kaybının en önemli nedenlerinden biridir.
Marmara Bölgesi’nde oluşacak yeni ticari alanlar ve komşu illerle birlikte tüm bölge ekonomik açıdan daha da canlanacak.
Hem karayolu hem de demiryolu geçişi sağlayan köprüyle, Asya ile Avrupa’yı birbirine bağlayan Türkiye’nin, taşımacılık alternatifleri ve ticaret kapasitesi artacak.
Transit trafiğin 3. Boğaz Köprüsüne yönlendirilmesiyle birlikte, ulaşımdan kaynaklı hava kirleticilerin şehir içinde oluşturduğu etki azalacak.
Yük taşıyan araçların ulaşım kısıtlamasının kalkmasıyla ithalat ve ihracatımızdaki zaman maliyeti azalacak.
3. Havalimanı ve Kanal İstanbul gibi mega projelerin şehir merkezi ile bağlantısı sağlanacak.
3. Boğaz Köprüsü’nü de kapsayan Kuzey Marmara Otoyolu’nun, İstanbul(Kınalı) – Çanakkale – Savaştepe otoyolu ve İstanbul – İzmir otoyolu ile birleşmesiyle komşu şehirlere ulaşım süresi azalacak.
Köprüden geçecek olan demiryoluyla, Edirne’den İzmit’e kadar şehirlerarası ve şehir içi kesintisiz demiryolu taşımacılığı yapılacak ve bu raylı sistem Marmaray ve İstanbul Metrosu ile entegre edilerek Atatürk Havalimanı, Sabiha Gökçen Havalimanı ve yeni yapılacak 3. Havalimanı da birbirine bağlanacak.
Bu proje ile 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olmayı hedefleyen Türkiye bu hedefine daha çok yaklaşacak ve 3. Boğaz Köprüsü modern Türkiye’nin simgelerinden biri olacak.
İnşaat ve işletme aşamasında binlerce kişiye sağlayacağı istihdam ve çeşitli sektörlere katacağı canlılıkla Türkiye ekonomisine önemli bir katkı sağlayacak.
İstanbul’a kentin dinamiğine uygun, estetik ve çağdaş bir asma köprü kazandıracak.
Dünyanın en önemli finans merkezi olmaya hazırlanan İstanbul’un, bölgeye yapılacak yeni yatırımlarla hedefine daha da yaklaşmasına katkı sağlayacak.