fbpx

Kitaplar

Kitaplar, en iyi dostudur insanın diye öğrendik hepimiz çocukluğumuzda okullarda. Bazılarımız bunu içselleştirebildi, kimilerimiz içselleştiremedi. Kimilerimiz kitapların müptelası oldu, kimilerimiz cin ali serisinden sonra kitapların kapağını bile açmadı. Evet kitaplar, kitaplarımız.
Bunun tabiki sonuçları var sebepleri var. Kitaplar pahalı diyoruz örneğin. Mantıklı bazı durumlarda. Ama her kitap mı pahalı ? . Çoğu kitap oldukça ucuz fiyata . aylık küçük bi bütçe ayrılarak çok güzel kitaplara sahip olabilir isteyen herkes. Ve doya doya kitap okuyabilir sonraki aylarda.
Kitaplar iyi bir dosttur evet. Kitap seçiminde nelere dikkat etmeliyiz peki ? Ben siyasi kitaplar dışındaki çoğu kitabın okunabileceğini düşünüyorum. Siyasi kitaplarda okuyabilirsiniz isterseniz fakat çok faydasını görebileceğinizi zannetmiyorum. Bu benim düşüncem.
Okumak ama hangi kitapları okumak ? kitap seçimlerini bir yola benzetebiliriz. Dünyada çok fazla sayıda kitap olduğundan herkesin izlediği yolunda farklı olması doğaldır. Ama belli kitap okuma zevki oluşması için bazı kitapları okumak elzemdir .örneğin Tolstoy okunmalıdır, örneğin Dostoyevski okunmalıdır, Ahmet hamdi Tanpınar okunmalıdır, Nazan Bekiroğlu okunmalıdır , Balzac , Exupery, Kafka ,Çehov okunmalıdır bence. Yani daha çok klasik diye bildiğimiz kitaplar. Bunları okuma serüveninin başında okumak kaliteli kitap , kaliteli yazar ne demektir onu bi görmek açısından önemlidir. burada saymadığım çok sayıda yazar ve kitapları var. Yazılarımda yeri geldikçe değineceğim. Bazı insanlar polisiye okumaktan hoşlanır, Ahmet ümit gibi yazarlar. polisiyeler daha heyecanlı olacağı için aralarda okunabilir.
Genellikle kitaplarda ilk elli yüz sayfa eşiği var benim gördüğüm. Yani bir kitabın ilk 50 sayfası biraz sıkıcı olabilir ama 51. sayfadan itibaren bi çırpıda okuyabilirsiniz veya 60. sayfadan itibaren. Değişir kitabına göre. Yani bir kitabı okumak için elinize aldığınızda sabırlı olmalısınız. Ben beğendiğim yazarların tüm külliyatını okumaya çalışıyorum. Beğendiğiniz bir yazar varsa aralıklı olarak tüm kitaplarını okuyabilirsiniz. Bu mantıklıdır. Çünkü o yazardan öğreneceğiniz daha çok şey vardır. Ve her kitabında sanki sevdiğiniz eski bir arkadaşınızla karşılaşmış duygusunu yaşarsınız.
Ben sadece olaylar anlatan kitapları okumaktan yana değilim. Yazarın olayların arasına serpiştirilmiş olarak bişeylerde anlatmasını beklerim. Sadece şu oldu sonra bu oldu falan bu kitaplardan alabileceğimiz çok şeyin olmadığını düşünüyorum. Ama çerez niyetine , okumamızı geliştirmek için arada okunabilir tabi bu tür kitaplarda. Örneğin olasılıksız kitabı gibi.

Katkıları nedir ? Sözcük dağarcığımız gelişir. Hayal gücümüz gelişir. Ufkumuz açılır. Yeni şeyler öğrenirsiniz. Evet çağımız görsel bir çağ , evet tv , bilgisayar, telefonlar, oyunlar varken kitap okumak zor geliyor olabilir. İşlerinizden dolayı okuyamıyor olabilirsiniz. Ama okumalıyız, herşeye rağmen. Tv nin basit proğramlarını bir kenara bırakıp kitaba kaçmalıyız. .

Yazar : Muhammed Aksoy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir