Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 4 yıldır üzerinde çalıştığı Başakşehir, Arnavutköy, Kayabaşı bölgelerini kapsayan yeni yerleşim alanlarında 1.5 milyon olarak planlanan nüfus kademeli artacak
Projeyle bölgeye hastane, kamu yerleşim alanları, yeşil alanlar, üniversite, eğitim kurumları ve dev sağlık, fuar ve bacasız sanayi diye tabir edilen hizmet endüstrilerinin yapılması planlanıyor. Ayrıca İstanbul’un merkezi ve kısıtlı alanlarında kalan finans sektörü de yeni şehir içerisinde kurulacak finans merkezine kaydırılacak. İmara açık bölgelere yakınlığından ötürü Arnavutköy’e bağlı köylerin imar için bir merkez, Kayabaşı’nın bir merkez olarak alındığı söyleniyor. Çalışmada ilk olarak 500 bin, daha sonra 700 bin nüfusun yerleşime geçirilmesi tasarlandı.
Dolayısıyla metro ve tren hatlarının geçeceği yerler de bölgedeki bu yeni planlanan imar alanlarına göre ayarlanacak. Ekolojik dengeyi korumak amacıyla kontrollü imara açma ve yeni yapılara kademeli izinler verilecek. TOKİ’nin öncülüğünde yapılması kararlaştırılan dikey ve çok katlı binalar daha düşük katlı apartmanlara dönüştürülecek. İmar planlarında henüz imara açılmayan Arnavutköy’ün köyleri, Kayabaşı’nın belirli bir kesimi gibi bölgelerde hektar başına yoğunluk ve yapı yüksekliklerinin şimdilerde yeniden düzenlendiği söyleniyor. Metro ve hızlı trenle kentin merkezine kesintisiz ulaşım sağlanması planlanan bu bölgede konutlaşmanın önemi deprem beklentisinden ileri geliyor. Bu durum ilgili bölgedeki gayrimenkul uzmanları tarafından bilhassa Arnavutköy’ün köylerindeki ve Kayabaşı’daki tarla fiyatlarının metrekaresini iki ayda iki katına yaklaştıracaktır, şeklinde yorumlanıyor.
Yeni yönetmeliğe göre ve depreme dayanıklı olarak yapılacak bu yapılar, Gaziosmanpaşa, Habipler, Sultançiftliği, Bayrampaşa gibi bölgelerin eskimiş ve riskli yapılarında oturan insanlar başta olmak üzere yeni bir yaşam kapısı açacak.
Çılgın proje lakaplı Kanal İstanbul için artık ihaleye start verilmesi ve ardından kazmanın vurulması bekleniyor.