Arnavutköy Belediye Meclisi Bütçe görüşmeleri sırasında söz alan Milliyetçi Hareket Partili Meclis Üyesi Avukat Muharrem Yaman, Belediye Başkanı Ahmet Haşim Baltacı ile çok sert tartışmalar yaşadı.
Arnavutköy Belediye Meclisi Bütçe görüşmeleri sırasında söz alan Milliyetçi Hareket Partili Meclis Üyesi Avukat Muharrem Yaman, Belediye Başkanı Ahmet Haşim Baltacı ile çok sert tartışmalar yaşadı. MHP’li meclis üyesinin bütçe görüşmeleri ve denetim mekanizmaları ile ilgili eleştirilerine cevap veren Baltacı, ile Yaman arasında hararetli tartışmalar yaşandı. Yaman’ı boş konuşmakla ve meclisi fuzuli işgal etmekle suçlayan Arnavutköy Belediye Başkanı Ahmet Haşim Baltacı, “Burası hamaset yapılacak yer değil”dedi. Kendisine konuşma hakkı verilmeyen MHP Meclis Üyesi Muharrem Yaman ise “Beni burada fuzuli işgalci olarak görüyorsanız, burada durmanın bir anlamı da kalmıyor” diyerek toplantı salonunu terk etti.
2018 yılı bütçesinin görüşülerek oylandığı toplantıda MHP’li Meclis üyesi Avukat Muharrem Yaman, yaptığı konuşmada meclis üyeliğinin sadece el kaldırıp el indiren bir yapıda olmaması gerektiğini söyledi. Yaman; “Sayın meclis üyeleri meclis üyelerinin görevi sadece belediye bürokratları tarafından hazırlanan bu tarz metinlerin ‘kabul ediyorum – etmiyorum şeklinde oylanması yönünde görüş beyan etmekten mi ibarettir?
Meclis üyesinin görevi hangi konuda olursa olsun, bürokratların ve başkanın hazırladığı metinleri ya da projeleri onaylayarak hukuki sorumluluğu üzerine almak mıdır? Tabi ki de değildir.
Şunu belirtmek isterim ki bir meclisi ve meclis üyesini değerli kılan mecliste kendi almış olduğu kararların uygulamasına katılabilmesinin sağlanması ve bu kararlar uygulamaya fiiliyata geçirilirken başkanın ve bürokratların yaptığı işleri, yaptığı harcamaları, denetleyebilmesidir.
Sayın başkan daha evvelce dediği gibi şimdi diyecek ki ‘ben siz mecliste sayı olarak yeterli olmamamıza rağmen ihtisas komisyonlarına aldım‘
Evet biz ihtisas komisyonlarındayız ancak bu bizim bu komisyonlarda alınan kararların fiili uygulamasını denetleyebildiğimizi anlamına gelmiyor. Biz bu komisyonlarda alınan kararların fiili uygulamasını yine denetleyemiyoruz.
Yine sayın başkan daha evvelce dediği gibi şimdi diyecek ki; ‘Çiğ yemedik ki karnımız ağrısın, çok çalışın halkın oyunu alın denetim komisyonuna girme hakkını da kazanın hatta iktidar olun siz yönetin’
Ben de bu durumda derim ki inşallah bir gün biz de iktidar olacağız ancak o gün sizin yaptığınızı biz yapmayacağız. Ayrıca bu gün için sayımız komisyonlara girmeye yeterli değil madem kararların alınmasına ilişkin ihtisas komisyonunda bu lütuf bize verildi de işin denetlenmesine ilişkin komisyonda neden verilmiyor. Biz ihtisas komisyonlarında alınan kararların uygulanmasını nasıl denetleyeceğiz.
Halk bize az oy size çok oy verirken muhalefet meclis üyeleri iktidarı denetlemesinler yaptıklarını sorgulamasınlar diyerek böyle bir düşünce ile oy kullanmadı. Halk her zaman kendisinin şeffaf yönetilmesini ister. Bu bir demokrasi kültürüdür. Yanlış yaptınız demiyoruz ama muhalefetin denetim konusunda kapı dışında bırakılması her zaman şaibe uyandırır.
Türkiye Büyük Millet Meclisin de bile kurulan komisyonlara çoğu zaman vekil sayısına bakmaksızın oy oranına bakmaksızın üye alındığını hatta bazen eşit üye alındığını görüyoruz. Bunu ülkeyi yöneten meclis yaptığı halde siz neden yapamıyorsunuz ve denetim kısmına oy oranı olarak bakıyorsunuz.
Sizleri neden denetleyemiyoruz ?
Her şeyi oy çoğunluğu ve meclis üyesi sayısı ile açıklamak ve uygulamak denetimden kaçmaktır tek adamcılıktır. Ben her şeyi bilirim ve doğru yaparım yönünde gösterilmiş bir kibirdir ve enaniyettir.
Yine sayın başkan diyecek ki bizi Sayıştay denetliyor. Ben bu güne kadar Sayıştay denetçisi belediyeye ne zaman gelir nerede denetim yapar bunu görmüş, duymuş değilim Bu bile bir sır gibi saklanmadır. Gerçekten bunu da öğrenmek isterim. Ayrıca Sayıştay denetliyorsa ben bizzat kararı alan olarak aldığım kararın sonraki aşamadaki uygulamasını neden denetleyemiyorum. Kararı alıyoruz bitiyor sonrası yok bu mudur meclis üyeliği ?
Yine meclis üyeleri olarak sayın başkanı ve diğer belediye bürokratlarını kimle hani iş yapıldı, hangi harcamalar yapıldı, aldığımız karalar fiiliyatta nasıl ve ne şekilde uygulandı denetleyebiliyor muyuz? Mesela bir belediye bürokratından başkanın haberi olmadan meclis tutanaklarının ve kararlarının dışında (Bu kararları biz aldığımız için bunları veriyorlar Allah için ) başkanın ya da bürokratın fiiliyatta uyguladığı bir iş ilişkisine ilişkin ya da alınan kararların fiiliyatta uygulanmasına ilişkin olarak tanzim edilen bir belgeyi incelemek üzere alabiliyor muyuz. Tabi ki de hayır. Ben meclis üyesine başkandan habersiz bir belgenin ‘a tabi bu sizin hakkınız denilerek, kavga etmeden restleşmeden verildiğini hiç duymadım. Hep ekiliyoruz sayın başkan.
Biz muhalefet olarak iktidar partisindeki meclis üyesi arkadaşlardan biraz daha şanslı olduğumuzu düşünüyoruz. En azından bizim soru önergesi verme hakkımız var ve bunu rahatlıkla kullanabiliyoruz. Ancak burada sorularımızın bir kısmına ya hiç cevap verilmiyor ya başkanın yeterli gördüğü kadar cevap veriliyor ya da ipe un serilerek geçiştirilerek resmi prosedür anlatılarak cevap veriliyor. Yahu kardeşim ben resmi prosedürü zaten biliyorum.
Ben 3,5 yıllık meclis üyeliğim döneminde iktidar partisi hiçbir meclis üyesi arkadaşımın meclise herhangi bir soru önergesi verdiğini görmedim.
Ayrıca sayın başkanın ya da herhangi bir belediye bürokratının bu meclisin aldığı bir karar sonrası bu kararın uygulama aşamasına ilişkin olarak meclise herhangi bir bilgi sunumu yaptığını da görmedim.
Gerçekten sayın başkan siz iktidar meclis üyelerine bilgi sunuyor mu merak ettim eğer sunuyorsa bundan sonra muhalefet olarak bize de sunmasını isteriz ve bekleriz.
Soruşturma geçirir miyiz sayın Başkan ?
Şu hususa da değinmek isterim. Yeni belediye hizmet binasının açılışı sırasında sayın başkan ,iktidar meclis üyelerinin bir kısmı duygu ve düşüncelerini beyan etti. Biz de sayın başkanı tebrik ettik ve olumlu yönde duygu ve düşüncelerimizi beyan ettik. Ancak geçenlerde belediyenin internet sitesine bakarken bir husus dikkatimi çekti bu dahi sitede haberleştirilirken her zaman yapıldığı gibi sayın başkanın duygu ve düşüncelerinin dışında hiçbir meclis üyesinin isminin dahi zikredildiğini görmedim.Daha doğrusu bu güne kadar bu sitede başkan ve başkan yardımcıları dışında kimsenin duygu ve düşüncelerine yer verildiğini görmedim. Sayın başkan kendi ismi ile bizim ismimizin yan yana dahi gelmesini istemiyor herhalde Oysa bu bir nezakettir. Yani olumlu yorum yapsak bile meclis üyeleri olarak belediyenin resmi sitesinde bile yok sayılıyoruz.
Son olarak sayın meclis üyelerine şunu sormak isterim. Sayın meclis üyeleri yaptığımız görevden dolayı gerçekten kendimizi değerli ve önemli hissediyor muyuz. Ben şahsen kendimi 3,5 yıldır bu duygu içerisinde hiç görmedim. 3,5 yıldır hissettiğim tek duygu acaba bu mecliste onay verdiğim bir karar başkan ya da bürokratlar tarafından uygulanırken yanlış uygulanır mı ileride başımıza bir sıkıntı gelir mi ,bir soruşturma yaşar mıyız duygusu .
Beni bu duyguya iten sebep sayın başkanı ve belediyenin bürokratlarını bu mecliste aldığımız kararların onlar tarafından fiili uygulaması sırasında denetleyememekten kaynaklanmaktadır” dedi.
Belediye karadüzen yönetilen bir yer değil
Yaman’ın yaptığı konuşmaya cevap veren Arnavutköy Belediye Başkanı Ahmet Haşim Baltacı, “Belediye karadüzen yönetilen bir yer değildir. Bütçe hazırlanırken birçok aşamadan geçiyor. Burada hangi konu olursa olsun, ben evet ya da hayır dediğim için tecelli etmiyor. Meclis üyelerinin kişiliklerine karşı yapılan saygısızlık asla kabul edilemez. Mecliste ki arkadaşlarımız fikirlerini grup toplantılarımızda söylüyorlar zaten, her kafadan bir ses çıkmaz ve söylem bütünlüğünde olur.
Bilgi sahibi olamamak kişinin eksikliğidir
Bizim yapmış olduğumuz bütün işlemlerin yasal dayanakları olmak zorundadır. Burası hiçbirimizin kendi iş yeri değil. Burada ben canımın istediğini yaparak sorgusuz sualsiz herkesçe kabul edilecek bir iş yapmıyorum. Bu ancak kabile devletlerinde olur. Bu kurumlarımızın nasıl yönetildiğine dair bilgi sahibi olamamak kişinin kendi eksikliğidir. Burada yasal dayanakların olmadığı hiçbir konuyu meclise getirmemiz mümkün değildir.
Denetim ile ilgili endişeleri olan arkadaşlar, sadece mecliste değil, kaymakamlık, mahkemeler, Sayıştay ve daha farklı birimlerden kararların denetimini takip edebiliyor. Zaten en büyük denetim halkın denetimidir, 5 yılda bir halkımız takdirini gösteriyor zaten” dedi.
Toplantının son bölümlerinde tekrar söz isteyen MHP’li meclis üyesi Muharrem Yaman’a söz hakkı vermeyen Başkan Baltacı arasında hararetli tartışmalar yaşandı ve Yaman salonu terketti.
İşte o tartışmanın alevlendiği anlar ve Yaman’ın meclisi terk ettiği konuşmalar;
Baltacı: Muharrem bey, kardeşim az evvel zaten görüş beyan ettiniz
Yaman: Yine beyan edeceğim
Baltacı: Tamam yine beyan et, ziyanı yok ama bugün bütçe görüşmesi yapıyoruz ve siz bütçe dışında birçok konuda konuştunuz sözünüzü dakikalarca dinledim ve kesmedim. Unuttunuz demek, peki hadi unuttuklarınızı da anlatın. Bütçeyle ilgili konuşun, burayı fuzuli işgal etmeyin.
Baltacı: Peki kardeşim buyur ama lütfen burayı fuzuli işgal etme..
Yaman: Siz bir meclis üyesine burayı fuzuli işgal ediyorsunuz diyorsanız benim bu mecliste işim yok zaten
Baltacı: Hamaseti bırakın
Yaman: Sizin gözünüzde pejmurde bir adamız biz değil mi ?
Baltacı: Bu boş lafları bırakın. Sen şimdi meydanı aklın sıra boş buldun, buradaki arkadaşların saygısını istismar ediyorsun.
Yaman: Benim siyaseten bir beklentim yok sayın başkan, dbir dahaki dönem zaten görmezsiniz bizi burada. Ben burada bulunduğum sürece görevimi düzgün yapmanın gayreti içindeyim.
Baltacı: Öyle bir merakımız hiç olmadı henüz. Buyur kardeşim konuş.
Yaman: Bu saatten sonra konuşmamıza da gerek yok zaten
Baltacı: Peki, anlaşılan söyleyecek bir şeyin yoktu zaten, boş gürültü yapacaktın.
Yaman: Beni burada fuzuli işgalci görüyorsanız burada durmanın anlamı yok..
Baltacı: Söyleneni de anlayamadığın için benim yerime de konuşuyor ve buranın huzurunu istismar ediyorsun.