Türkiye Cumhuriyeti Avrupa Birliği Bakanlığı Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı Türk Ulusal Ajansı tarafından desteklenmekte olan“Fit for Work in Europe” projesine 5 farklı ülke katılım sağlanıyor. Arnavutköy’den ise projeye Örfi Çetinkaya Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi katılıyor. Projenin detaylarını projede koordinatör olan İngilizce öğretmeni Hilal Polat gazetemize değerlendirdi.
Proje hakkında kısaca bilgi verir misiniz?
Okulumuzun yani Arnavutköy Örfi Çetinkaya Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin ortak olduğu bir proje Türkiye Cumhuriyeti Avrupa Birliği Bakanlığı Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı Türk Ulusal Ajansı tarafından desteklenmekte olan projeye 5 farklı ülke katılmaktadır. Koordinatörümüz Almanya’dır. Almanya’nın dışında projede Bulgaristan, Fransa, İspanya ve Türkiye yer almaktadır. “Eğitim ve Stajla Düşlerimizi Gerçekleştiriyoruz” Erasmus plus stratejik okul ortaklıkları projesidir ve 2015-2017 yılları arasında faaliyet gösterecektir.
Projenin amaçları nelerdir?
Projemiz genç öğrencilere okullarını bitirdikten sonra kendilerini iş dünyasında buldukları zaman zorlanmamaları için onları hazırlıyor. Günümüzde iş sahasında aktif olmak öğrenciler açısından çok zor. Bu projemizde genç öğrencilere Avrupalı bilgisini arttırarak hatta Avrupa’daki iş sahalarını görebilmelerini fark etmelerini sağlayabilecek. Bu kapsamda projemizde 4 ülkeye hareketler düzenlenecek.16-22 yaş arasında katılımcı öğrenciler mevcut okullardan bu öğrencilerden bazıları proje bitiminde kendilerini iş sahasında bulacaklar, yeni bir iş sahasında atılacaklar. Öğrencilerimiz aynı zamanda sosyal ağların etkin kullanımı konusunda daha fazla bilgi sahibi olacaklar. Bunların yanı sıra hem yabancı öğrenciler hem de bizim öğrencilerimiz ekstra 1 haftalık staj yapacaklar. Bu stajlar ülkelerin ve Avrupalı işverenlerin sağlayacağı koşullar sayesinde gerçekleşecektir. Ana amacımız öğrencilerin iş dünyasına hazırlanırken öğrencilerin bilgilerini diğer proje öğrencileri ile paylaşmaları ve daha sonraki gerek okulumuzun gerekse ilçemizin öğrencilerine aktarabilmeleri. Kişisel gelişimleri açısından bu kültürel gelişim onları bir adım daha ileriye taşıyacaktır.
Proje hangi kuruluşlar tarafından desteklenmektedir?
Proje Türkiye’de Türk Ulusal Ajansı tarafından, yurtdışında da katılımcı ulusal ajanslar tarafından desteklenmektedir.
Projeye kimler katılacak ve devamlılığı nasıl bir yöndedir?
Projenin devamlılığını sağlamak adına bir proje kitapçığı yapmayı düşünüyoruz ve bu kitapçık öğrenci ve velilerin bilgilenmesi için önemli olacaktır. Sosyal medya aracılığıyla da kendimizi duyurmak istiyoruz. Projede her ülkeye 5 öğrenci katılacaktır ayrıca 2 öğrencide staj faaliyetinden yararlanacaktır. Projenin devamlılığı konusunda projenin son ayağında Almanya’da bir stand kurulacak. Bu standa öğrenciler bilgilendirme yapabilecekler. Yurt dışında nasıl iş başvurusu yapabilecekleri konusunda burada uluslararası katılımcılara da bu şekilde bilgiler verilecek. Bunların dışında basın her zaman proje dahilinde olacaktır. İstanbul bu konuda oldukça aktiftir. Türkiye’de ise1257 okul başvurusunda 214 okul kabul edildi.
2015 yılında Örfi Çetinkaya Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile alakalı ne gibi faaliyet olacak?
İlk hareketimizi gerçekleştirecek Bulgaristan’ın Pravets kentinde olacak ve 5 öğrenci 2 öğretmen ile beraber toplamda 7 kişi olarak katılacağız.2016 yılında mart ayında Fransa’da faaliyetlere devam edilecektir.