Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, katıldığı bir programda 3. köprü ile ilgili açıklamalarda bulundu. Elvan, köprünün 29 Ekim 2015’te açılacağını söyledi.
1.6 milyon ağacın kesilmesine sebep olan ve çevrecilerin tepki gösterdiği, 3. köprü güzergahına ilişkin bilgi veren Elvan, “Günde 1 buçuk milyon insan kıtalar arası seyahat ediyor. İstanbul’un özellikle ulaşım altyapısının geliştirilmesi için önemli projeler var. Biz İstanbul’un trafik sorununu kökünden çözmek istiyoruz.” dedi.
İstanbul’u çok iyi analiz ettiklerini ve ciddi çalışmaları olduğunu aktaran Elvan, “İstanbul’a yönelik mega projeleri açıklayacağız. Yavuz Sultan Selim köprümüzü 29 Ekim 2015 tarihinde açacağız.” ifadelerini kullandı.
3. köprünün yararları ve zararları
Ulaştırma Bakanlığı, üçüncü köprünün güzergahının, İstanbul’un transit trafiğini şehir içinden kurtarmak, kuzey hattının asgari düzeyde zarar görmesini sağlamak, kamulaştırma bedelinin çok ağır olmaması gibi faktörleri gözeterek belirlendiğini söylemişti.
3’ncü köprünün üzerinden 8 şeritli karayolu ve 2 şeritli tren yolu aynı seviyede geçecek. Yavuz Sultan Selim Köprüsü, üzerinden raylı sistem geçen dünyanın en uzun asma köprüsü olacak. Köprü üzerindeki raylı sistem Edirne’den İzmit’e kadar yolcu taşıyacak.
Marmaray ve İstanbul Metrosu ile entegre edilecek raylı sistemle Atatürk, Sabiha Gökçen ve yeni yapılacak 3’ncü havalimanı birbirine bağlanacak.
Projenin maliyeti 4 buçuk milyar lira.
‘Orman ve su tahribatına yol açacak’
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Ulaştırma Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Haluk Gerçek, “projenin kendi yaratacağı trafik dışında, mevcut köprülerdeki trafik tıkanıklığına fazla bir faydası olmayacak. Bu köprü de bir süre sonra mevcut iki köprü gibi tıkanacak. 2-3 yıl içinde maksimum kapasitesine gelecek. Çünkü bu köprüler ve çevre yolları bir süre sonra kendi trafiklerini yaratıyorlar. Etrafında yapılaşmalar oluşuyor.
Ayrıca kuzeydeki bir köprü, yeni yapılaşmalarla İstanbul’un elindeki son orman alanlarının ve su havzalarının da tahribatına yol açacak. Yani İstanbul akciğerleri de yakında elden gidecek. Transit trafiğe hizmet edecek deniliyordu; transit trafiğin toplam trafik içindeki payı yüzde 3’ün bile altında. Dolayısıyla bu tamamen bir rant köprüsü olacak kanaatindeyim.” dedi.
‘Sadece rant amaçlı’
Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Başkanı Erhan Demirdizen, köprünün sadece rant amaçlı olduğunu söylemişti.
Erdoğan, ‘3. köprü yeşil katliamını getirecek’ demişti
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu dönemde, bu projeye açık ve sert bir şekilde karşı çıkıyordu. 1997 yılında Erdoğan, üçüncü köprü için eleştirilerini, “Yeni köprü beraberinde çarpık yapılaşma ve yeşil katliamını getirecektir.” diyerek dile getiriyordu.
‘Kamu yararına aykırı’
Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) Genel Müdürü Filiz Demirayak, “Beykoz ve Sarıyer ormanları büyük ölçüde parçalanacaktır. İklim değişikliğiyle mücadelede ve uyum sağlama sürecinde kentsel ormanlar, su temin, karbon tutma ve mikroklima özellikleriyle önemliyken, bugün 3. köprü ve onun bağlantılı yolları üzerinde yapılan konut projeleri ve arazilerin el değiştirmesi süreçlerine kurban edilmek istenmesi yine kamu yararına aykırıdır.” dedi.
‘Ot, kuş, böcek zarar görecek’
İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi tarafından hazırlanan ‘3. Köprü ve İstanbul Ormanlarına Etkileri Raporu’nda bölgede yaşayan her çeşit canlı; ot, kuş, böceklerin zarar göreceği açıklandı.
Köybaşı: Nüfus artacak
Yeşiller Partisi, “2 Milyon Ağaç İçin 2 Milyon İstanbullu” isimli bir kampanya başlatmıştı. Kampanya sorumlusu Serkan Köybaşı, Bianet’e verdiği söyleşide şunları dile getirmişti:
“Kesilecek ağaçların oluşturduğu ekosistem zarar görecek, su havzaları kirlenecek, arabalardan çıkan karbon kullandığımız sulara karışacak, ormanlarımızın toz tutma kapasitesi azalacak, arabalar çoğalacağından fosil yakıtlara bağımlılığımız artacak, köprü güzergâhına yeni yerleşim yerleri kurulacak, nüfus artacak.”