fbpx

Mega Projelerde Geri Sayım Başladı

Tek parti iktidarıyla, 13 yıllık istikrar ve güven ortamı sürecinde başarılı ekonomi politikaları, savunma sanayiinde üretim hamleleri, sosyal reformları ve projeleriyle dünyanın dikkatini üzerine çeken Türkiye, Cumhuriyet’in 100. yılı için tasarlanan 2023 hedefleri doğrultusunda başlanan projeleriyle parmak ısırtıp, gelişmekte olan ülkelere rol model olacak.

3. Havalimanı 2017’de açılacak 

Türkiye’yi dünya havayolu trafiğinin merkezi yapacak olan 3. Havalimanın’da çalışmalar 24 saat aralıksız sürüyor. İlk fazında 70- 90 milyon yolcu kapasitesi olan havalimanına ilişkin jeolojik etüt çalışmaları sürüyor. Projenin tamamlanmasıyla birlikte 165 adet sabit yolcu köprüsü ile 6 pisti bulunan ve yılda 150 milyon yolcu kapasiteli 4 ayrı terminal binası bulunan Dünyanın en büyük havalimanlarından biri ortaya çıkacak.

 Lufthansa korkuyor 

Projenin maliyeti 10.2 milyar Euro.  Ay başında zemin ıslah çalışmalarının ardından terminal çalışmaları başladı. Projenin 29 Ekim 2017 yılında bitirilip faaliyete girmesi bekleniyor. Öte yandan havacılık sektörünün dev markası Türk Hava Yolları’nın (THY), 3. Havalimanıyla birlikte yolcu kapasitesi ve uçuş noktalarına artıracak olması başta Alman devi Lufthasa Hava Yolları olmak üzere tüm rakiplerini korkutuyor.

 mexico-airport

TANAP küresel aktör yapacak 

Enerji sektöründe yüzde 67 oranında dışa bağımlı olan Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan ile ortak olduğu Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi (TANAP) ile jeopolitik konumu gereği küresel aktör olma rolünü üstlenecek. Azeri gazını Avrupa’ya taşıyacak olan 10 milyar dolarlık proje hem Avrupa’nın enerji güvenliğini sağlayacak hem de ekonomiye büyük katkı sağlayacak. Proje kapsamında ilk gaz akışının 2018 yılında başlaması bekleniyor. Projenin maliyeti tüm aşamalar bittikten sora 45 milyar doları bulacak. 20 il 67 ilçe ve 600 köyden 5 bin kişilik istihdamla bu proje gerçekleştirilecek.

MEGA BANK İLE 2 trilyon dolar

Türkiye’nin 2023 hedefleri doğrultusunda geliştirdiği projelerinin başında Mega Bank da bulunuyor. Dünya bankacılık sektöründeki hacmi sürekli artış gösteren katılım bankacılığının, merkezinin Mega Bank ile İstanbul olması hedefleniyor.  Böylece 2 trilyon dolarlık sermaye İstanbul’dan yönetilecek. Öte yandan finans merkezi için İstanbul’un  rakipleri arasında İngiltere’ nin başkenti Londra da yer alıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir