Çılgın proje olarak adlandırılan ve 45 kilometre uzunluğunda olacağı bildirilen Kanal İstanbul projesi, Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Süreci toplantısı yapıldı. Arnavutköy Belediyesi yeni binasında bulunan Kültür Merkezi’nde düzenlenen toplantıda vatandaşlar bilgilendirildi, görüş ve öneriler alındı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevresel Etki Değerlendirmesi İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcı Ali Rıza Tanas vatandaşların her birinin mağduriyetlerine raporda yer vereceklerini söyledi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇED Genel Müdürü Yardımcısı Ali Rıza Tanas ve Alt Yapı Yatırımları Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Nevzat Düzağaç, vatandaşların mağdur edilmeyeceğini ve gerekli düzenlemelerin yapılacağını belirtti.
Kanal İstanbul projesinin detaylarını paylaşan Kanal İstanbul proje koordinatörü Bora Erdem, “Yapılan araştırmalar ve buna bağlı çalışmalar kapsamında beş adet alternatif koridor belirlenmiştir. Bu bağlamda dünya denizlerinde dolaşan en büyük tankerlerin geçişine imkan sağlayacak bir şekilde genel, ekonomik, teknik ve çevresel etkiler değerlendirme çalışmaları yapılmıştır.
Avcılar, Küçükçekmece, Başakşehir ve Arnavutköy ilçeleri sınırları içerisinde yaklaşık 45 kilometre uzunluğunda İstanbul Boğazı’nı alternatif bir geçiş koridoru yapılabileceği belirlenmiştir. Projenin hedefi, tehlikeli madde taşıyan tankerlerden dolayı olası bir çevre felaketini önlemek, İstanbul Boğazı’nın tarihsel dokusunu korumak ve güvenli hale getirmek. İstanbul Boğazı’nın trafik yükünü hafifletmek ve aynı zamanda yeni bir uluslararası su boruları oluşturularak ülkemiz ekonomisine katkı sağlamak. Bu koridorun yaklaşık 7 bin metrelik kısmı Küçükçekmece sınırları içerisindedir. Yaklaşık 3 bin metrelik kısmı ili Avcılar ilçesi sınırları içerisinde, 6 bin 500 metrelik kısmı Başakşehir sınırları içerisindedir. Geri kalan yaklaşık 28 bin metrelik kısmı ise Arnavutköy ilçesi sınırları içerisinde yer almaktadır” dedi.
Açıklamanın ardından vatandaşlar arsaları ve evleri ile ilgili mağduriyet yaşayıp yaşamayacaklarını yetkililere sorular sordu. Bazı vatandaşlar projeye ilişkin memnuniyetlerini ifade ederken, bazıları da mağduriyet yaşamak istemediklerini ve endişelerini dile getirdi.
Salonda yer olmadığı gerekçesiyle toplantıya muhtarlar ve
vatandaşlar alınmadı bunun üzerine Sazlıbosna Muhtarı Oktay Teke ise gerçek hak sahiplerinin toplantıya alınmadığını ifade ederek, “Kanal İstanbul bizim topraklarımızdan geçecek ve burada yaşayan vatandaşlar bundan etkilenecek. Bu vatandaşlar yerlerinin ne olacağını bilmiyor ve bilgi almak istiyor. Gerçek hak
sahipleri dışarıda kalmıştır” dedi. İYİ Parti İlçe Başkanı Mustafa Vural toplantıda söz alarak muhtarın ve STK temsilcilerinin alınmadığını ve yeterli derecede toplantının yapılacağının vatandaşlara bildirilmediğini ifade etti.
Kent ve Yaşam Savunucuları üyeleri açtıkları afişlerle ve alkışlarla projeyi protesto etti. Toplantıda zaman zaman gergin anlar yaşandı.