fbpx

İstanbul trafiği bu projelerle rahatlayacak

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, İstanbul’un trafiğini rahatlatacak mega projeler, Çanakkale’ye yapılacak köprü, 3. Havalimanı’dan ve Türksat uydularını Türkiye’de üretilmesi gibi bir çok konu hakkında çok önemli açıklamalarda bulundu.

Ulaştırma , Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan’ın konuk olarak katıldığı A Haber Televizyonunun canlı yayınında soruları cevapladı .Ermenek’teki maden kazası ile ilgili olarak “madenden bugüne kadar 10 kişi çıkarıldı. Dün 8 kardeşimiz çıkarılmıştı. Onların cenaze töreni yapıldı. Ben de oradaydım. Yeraltında durumun oldukça kötü olduğunu söyleyebilirim. Tahkimatlar tamamen yıkıldı. Çamur ve mil ile kaplandı. Oldukça zor şartlarda çalışılıyor” dedi. Elvan sözlerini şöyle sürdürdü: “Sanki yeni bir galeri açar gibi çalışılıyor. Türkiye Taş kömürü, Türkiye Kömür İşletmeleri ve yerelden katılan madenci kardeşlerimiz,24 saat aralıksız çalışıyorlar. Temennimiz 8 kardeşimizi de bir an önce bulup çıkarmak. Nerede olduklarını tespit etmek çok kolay değil. Sanırım bir iki hafta içerisinde onlara da ulaşılır diye tahmin ediyorum.”

İşletme sahiplerinden 5’inin tutuklanıp, 3’ününde tutuksuz yargılandığını ifade eden Elvan, işletme sahiplerinin hem taşeron, hem de ruhsat sahibi olanlar şu anda tutuklu olduklarını bir canın bir kişi bizim için çok önemli, çok değerli gerekli hassasiyet mutlaka gösterilmeli, aşırı üretmenin olduğunu ve kar hırsı son derece yanlış olduğunu ifade etti.

Elvan, dinleme olaylarına ilişkin savcılığın hazırladığı iddianame ile ilgili olarak soruşturmaların, tamamlandığını bilirkişi raporları hazırlandığını ve savcılığa gönderildiğini savcılığın gerekli kararı vereceğini söyledi ve bakanlık olarak bekleme aşamasında olduklarını ifade etti.

3. KÖPRÜ SORUNU ÇÖZMEYECEK

İstanbul’daki projeler ile ilgili bir soruya cevap veren Elvan, bakanlık olarak İstanbul’un trafiğini rahatlatmak için mega projeleri önümüzdeki günlerde açıklayacağını ifade etti. 3. Köprünün tamamlanmasıyla da trafik sorununun tam manasıyla çözülemeyeceğini söyleyen Elvan “Gerçek bu, günde bir buçuk milyon insan Asya yakasından Avrupa’ya, Avrupa yakasından Asya yakasına geçiyor. 3. köprü İstanbul trafiğini rahatlatacaktır ama tam olarak çözmeyecektir. Bunun dışında biz özellikle ağır taşıtların İstanbul ‘un içinden geçmesini arzu etmiyoruz. Dolayısıyla bu yönde bir çalışmamız var. Ege Bölgesi ve Orta Anadolu’nun batı kesimlerinden Trakya veya Avrupa’ya taşımacılık yapanların İstanbul’a uğramadan Çanakkale üzerinden Tekirdağ ve Edirne üzerinden Kapıkule çıkışlarını sağlamak için projelerimiz var. Bu konuda çalışmalarımız devam ediyor” dedi.

“ÇANAKKALE BOĞAZINA YENİ BİR KÖPRÜ DÜŞÜNÜYORUZ”

Elvan söylerini şöyle sürdürdü: “Çanakkale Boğazına yeni bir köprü düşünüyoruz. Tüm Marmara bölgesini otoyol olarak bir ring haline getireceğiz. Dolayısıyla bu oluşturacağımız ring sistemi özellikle İstanbul trafiğini çok önemli ölçüde rahatlatacaktır. Ama Plan ve Bütçe Komisyonunda yapmış olduğum açıklamanın çarpıtılmış olduğunu görüyorum. Bazı yayın organları 3. köprü İstanbul trafiğini çözmeyecek şekilde açıklama yaptığımı söylediler. Gerçeği yansıtmıyor. 3. köprü elbette tam manasıyla İstanbul trafiğini çözmeyecek ama sanki bizim yapmış olduğumuz, yapacağımız projeleri bir tarafa bırakarak bu konuya odaklanmak bence gazetecilik etiğine sığmıyor”.

BAZILARI 3. HAVALİMANINDAN SON DERECE RAHATSIZ

Elvan 3. Havalimanının yapılmasından bazı kesimin havalimanının yapılmasından son derece rahatsız olduğunu dile getirerek sözlerini söyle sürdürdü; “Özellikle Avrupa’daki bazı ülkeler olmak üzere ülkemizde de bazı gruplar 3. Havalimanının yapılmasından dolayı son derece rahatsız olduklarını görüyoruz. Bu proje ile ilgili benim Plan Bütçe Komisyonunda yaptığım açıklamalar çarpıtılmaya çalışılıyor. Sözleşmenin içeriğini bilmeden, ne yapılması ve hangi süreçlerle yapıldığını tam olarak bilmeden değişik açıklamalar yapılıyor. Bunlar doğru değil. Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğümüz (DHMİ) sözleşmeye uygun bir şekilde çalışmalarına devam ediyor. Şu anda ilgili firmalar saha etütlerini yapıyorlar. Zeminin durumunu tam olarak ortaya koyabilmek amacıyla özellikle sondaj çalışmalarını yapıyorlar. Yer teslimi başka bir spekülatif konu olarak gündeme getirildi. Yer teslimi tüm arazilerin devralınmasından sonra yapılacaktır. Şu anda araziler kısım kısım alınıyor. Özellikle Orman Genel Müdürlüğü’nden arazilerin devri yapılacak, tamamlanacak ve bir bütün olarak tamamlandıktan sonra yer teslimi yapılacak. Bizim sözleşmemize göre, Orman Genel Müdürlüğü ve diğer kurumlardan gerekli izinler alınıp, saha tamamen hazır hale getirildikten sonra 1 ay içerisinde firma teslim almak için genel müdürlüğümüze yazı yazmak zorunda… DHMİ Genel Müdürlüğümüz yer teslimi içinfirmaya yazıyı yazdı. Ama bu işlemler gerçekleştirildikten sonra sözleşme hükümlerine göre yer teslimi yapılacak.

Havalimanın kodu ile ilgili çarpıtmalar var. Biliyorsunuz DHMİ ihaleye çıkarken avan projesi ile ihaleye çıktı. Uygulama projesi hazırlanıp DHMİ tarafından onaylaması gerekiyordu. Burada yapılan şey şudur. Uygulama projesi esnasında çok değişik gerekçeler öne sürülerek kodun daha da aşağıya çekilmesi yönünde uygulama projesi yapılmış ve DHMİ tarafından onaylanmıştır. Kodun değişeceği sözleşmede vardı. Kodun düşürülmesiyle ilgili yatırım tutarında bir azalma olursa bu bedeli yatırımcı firma ödemek zorunda. Sözleşmede de bu açıkça ifade edilmiştir. Firmaların verdiği yatırım tutarı sözü tutulacaktır. Devletin bir kuruşluk zararı olmayacaktır. Orada firmalar, 10 milyarlık bir yatırım yapacağını söyleyerek ihaleye girdiler. Bu yatırım gerçekleşecektir. Bu gerçekleşmediği takdirde kalan kısım devlete aktarılacaktır. Dolayısıyla devletin bir kuruşluk kaybı söz konusu olamayacak“.

TÜRKSAT 6 A UYDUSUNUN ÜRETİMİNİ TÜRKİYE’DE GERÇEKLEŞTİRİLECEK

Haberleşme uydusu TÜRKSAT 6 A imza aşamasına gelinmesi ile ilgili de konuşan Elvan; “bununla ilgili çalışmaları tamamladık. Bunun öncesi de var. Bunu da ifade etmek istiyorum. Biz bu uyduyu tamamen yerli olarak üreteceğimizi ifade ettik ve ilk yerli uydumuz olacağını söyledik. Bununla ilgili birkaç yıldan beri kendi mühendislerimizi hem Fransa, hem de Japonya’da eğittik. 4A ve 4B uydularımızda Türk mühendisleri çalıştı. Dolayısıyla bu mühendis arkadaşlarımız bu işin sorumluluğunu üstlenecek. TÜBİTAK ile işbirliği halinde bu uydunun yapımına başlayacağız. Ankara Kazan’da Uydu Sistemleri Test ve Entegre Merkezi kurduk. Biz Bu Avrupa’nın en büyük uydu ve test entegrasyon merkezlerinden bir tanesi. Önümüzdeki günlerde açılışını yapacağız. Bu merkezde TÜRKSAT 6 A uydusunun üretimini gerçekleştireceğiz” dedi.

“OVİT TÜNELİNDE BİR GECİKME SÖZ KONUSU OLMAYACAK”

Ovit Tüneli ile ilgili konuşan Lütfi Elvan: “Ovit tünelinde bir gecikme söz konusu olmayacak. Dünyanın en büyük 2. Çift tüp tüneli. Her bir tüpün uzunluğu 14,7 km uzunluğunda. Yaklaşık 30 km’lık bir tünel inşa ediyoruz. Şu an yüzde 50 seviyelerine gelinmiş durumda… Herhangi bir gecikme söz konusu değildir. Bugün itibari ile tünel de çalışmalar başladı. İş müfettişleri tarafında gaz ölçüm cihazının olmadığı tespit edilmişti. Firma gaz ölçüm cihazını temin edildi ve dolayısıyla bugün itibarı ile çalışmalar başlatıldı” dedi.

“HALKALIDAN ÇERKEZKÖY, ORADAN KAPIKULE”

Hızlı tren hattının Avrupa ile bağlanacağını açıklayan Elvan, trenin Halkalıdan Çerkezköy, oradan Kapıkuleye uzanan bi hattının olmadığını söyledi. Bununla ilgili projelendirme çalışmalarını yapıldığını AB fonlarından alınacak kaynaklar sonucunda hattın yapılacağını Kapıkule’ye kadar olan kısmını bu şekilde tamamlanacağını sözlerine ekledi.

Çerkezköy Kapıkule arasında maksimum hızı 200 km olacağını ifade eden Elvan “Bununla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Bunu tamamlayınca Avrupa ya entegrasyonu tamamlayacağız. Bizden sonraki hatta yani Bulgaristan tarafında hız biraz daha düşük… Zannedersem 140 km lık bir hız söz konusu. Ama biz kendi alanımızda özellikle Kapıkule’ye kadar olan hatta hızımız 200 km olacak” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir