İstanbul’da yağışlı geçen kış mevsimiyle birlikte, barajların doluluk oranı yüzde 85.06’ya yükseldi. 1 Ocak tarihinde yüzde 69.30 olan barajların doluluk oranı, 14 Ocak’ta yüzde 82.85 olarak ölçüldü. 26 Ocak itibariyle ise de yüzde 85.06 seviyesine ulaÅŸtı. GeçtiÄŸimiz yıl 26 Ocak tarihinde ise İstanbul’un barajlarındaki doluluk yüzde 32,67 olarak gerçekleÅŸmiÅŸti.
Baraj bazında ise 6 barajın doluluk oranı yüzde 95’in üzerinde ölçüldü. Kazandere’de ve Istrancalar’da doluluk oranı yüzde 100 ile tam kapasiteye ulaşırken, Alibey’de 98.36, Terkos’ta 97.66, Ömerli’de 96.54 ve Pabuçdere’de 95.24 olarak ölçüldü.
İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi’ne göre (İSKİ) yüzde 85.06 doluluk oranı, toplamda 868 milyon 683 bin metreküp biriktirme hacmi olan barajlarda 738 milyon 910 bin metreküp su olduÄŸu anlamına geliyor. Bu da geçtiÄŸimiz yaz yaÅŸanan kuraklığa raÄŸmen susuz kalmayan İstanbul’un, önümüzdeki yıllarda susuzluk tehlikesi yaÅŸamayacağını gösteriyor.
SU TASARRUF YÖNTEMLERİ
Türkiye üç tarafı denizlerle çevrili, her tarafında nehirler, dereler, su kaynakları olmasına rağmen kullanılabilir su miktarı bakımından fakir ülkeler arasında yer alıyor.
Sanayileşme, nüfus artışı, suyun kirlenmesi ve bilinçli tüketilmeyişi sebebi ile var olan su kaynakları hızla azalıyor.
Bu kış yağış açısında zengin geçse de insanlığın gelecekte yaÅŸayacağı en büyük sorunun kuraklık olacağına dikkat çekiliyor. Uzmanlar, “kuraklığa” karşı alınabilecek su tasarruf önlemleri hakkında vatandaÅŸları bilgilendirmeye devam ediyor.
Uzmanlara göre su kaynaklarının korunabileceği pratik yöntemler şöyle:
“Evdeki bozuk muslukları tamir edilirse bir musluktan yılda 1 ton su, tıraÅŸ olurken, diÅŸ fırçalarken kapatılan musluklardan kiÅŸi başına yılda 12 ton su, duÅŸ süresi 1 dakika azaltıldığında yılda kiÅŸi başına 18 ton su, bulaşıklar elde deÄŸil de makinede yıkanırsa yılda ortalama 40 ton su kurtarmak mümkün.
Sebze ve meyveleri elde yıkamak yerine su dolu bir kapta yıkanmalı. 4 kişilik bir ailede bu yöntemle yılda ortalama 18 ton su kurtarılabiliyor.
İçme suyu dışındaki sular birkaç kez kullanılabilir. Sebze ve meyvelerin yıkandığı suyla ya da çamaşır makinelerinden çıkan suyla balkonlar da yıkanabilir.
Sifon gereksiz yere çekilmemeli. Sifonun bir kez çekilmesi ile 10 litre su harcanıyor. Dört kişilik bir ailenin fertleri günde bir kez sifonu amacı dışında çekerse, yılda 16 ton su harcamış oluyor.
Musluklarda ve duÅŸ baÅŸlıklarında su akışını azaltan, ancak su basıncını arttıran yeni sistemleri kullanılmalı.”